Ai grija de tine!

Tu ai grija de tine?

Iti spune cineva la despartire „Ai grija de tine!”

Cum te simti?

Cu totii am auzim despre acest concept, se vorbeste mult despre el, se scrie mult, dar oare si traim la nivel profund acest concept? Oare chiar stim ce inseamna sa avem grija de noi?

Crestem si ne dezvoltam in lume preluand convingeri din familia de origine initial, apoi din scoala, societate  si traim o viata ce parca nu ne mai apatine.

Initial poate ai avut o mama sau un tata care ti-a aratat modelul de sacrifiu, de autosacrificiu mai exact, de dragul ori pe altarul familiei. Sunt fericit/a daca toti ai mei sunt bine, daca au tot ce le trebuie, nu conteaza cat de greu, de mult imi va fi! Voi strange din dinti si voi merge mai departe.

Ei sa fie bine, sa fie ei fericiti  si apoi ma voi bucura de bucuria lor. Iti suna cunoscut? Si la mine fix asa a fost. Modelul mamei de sacrificiu l-am preluat din copilaria frageda, cand a trebuit sa am grija eu copil de ei adulti intr-un mod pentru care nu eram evident pregatita sau nu stiam ce consecinte devastatoare va avea acest tipar de comportament.

In familia mea mai apoi ducand tiparul, il m,/ultiplicam zilnic, nu conta daca orele de somn erau suficiente, daca corpul fizic imi dadea semnale de obosela, eu le ignoram continuu.

Oare atunci puteam spune ca aveam grija de mine?

Repercursiunile pe termen lung ale acestui sacrificiu de sine, de tradare de sine este incalculabil.

„Ai grija de tine!” Iti spune cineva si dintr-o data tresare adanc in fiinta ta un fior de iubire venit dinspre celelalt. E un semn ca poate cuiva chiar ii pasa chiar si daca e spus la nivel declarativ, de complezenta. Ecoul acestor cuvinte te poate urmari intr-un mod protector.

A avea grija de tine inseamna de fapt sa-ti oferi satisfacerea a toate acele nevoi de baza: in primul rand hrana, apoi odihna si securitate fizica si psihica. Poate daca pe primele trei mai stim cum sa le infaptuim, pe cea din urma o poti privi ca pe o nebuloasa asa cum si eu am privit-o pana sa inteleg cam despre ce e vorba in toate studiile de psihologie parcurse.

A te simti ca traiesti intr-un mediu cu securitate psihica inseamna sa-ti fie satisfacute nevoile de iubire, atasament, apartenenta, atingere, de a te simti util, important pentru cineva, sa simti ca ii pasa cu adevarat de tine, ca are nevoie de tine si multe altele.

Acum te invit sa privesti catre tine. Cand ti-ai spus ultima oara ca te iubesti? Da, tu tie. Cand oare ai trait sentimentul plenar ca tu iti apartii cu adevarat tie si nu doar altora, prin acel sacrificiu de care vorbeam mai sus? Cand ai simtit ca faci ceva doar pentru tine si nu pentru ceilalti? Cand ti-a pasat de ce simti sau ti-ai ascultat vocea interioara? Ce dialog rulezi zilnic cu ea? Ce poveste iti spui? Priveste doar cu detasare catre aceste aspecte si daca ceva „da cu virgula”, cum s-ar spune in limbaj urban, e ok ca doar constientizezi. Fii bland/a cu tine.

Daca ai trait traume in copilaria timpurie la care adultii din jurul tau nu erau prezeniti sau minimalizau ce ti se intampla, tu oricum nu existai, doar asistai ca un spectator neputincios, ei bine vin si iti spun ca din pacate, SALVATORUL din tine, cel din triunghiul dramatic VICTIMA-SALVATOR-AGRESOR va cere in mod inconstient sa se manifeste.

Vei dori sa salvezi pe toti cei pe care-i vei intalni suferind, mai putin te vei vedea pe tine. Si saltul catre a deveni AGRESOR va fi foarte aproape cand vei dori sa-ti oferi ajutorul fara sa-ti fie cerut si incalcand limita de intimitatea a celuilalt de langa tine, sau cand ceilalti nu vor aprecia sacrificiul tau.

A-ti asuma ca poate e cazul sa nu te mai sacrifici, sa-ti oferi un spatiu de iubire si autosustinere, sa nu mai astepti salvatori ce nu vor veni, poate fi cel mai sanatos mod cu putinta de a invata sa ai grija de tine.

Am invatat tarziu sa am grija de mine si inca invat, pentru ca niste cursuri despre cum poti fi fericit nu mi le-a predat si, din pacate, nu ni le preda nimeni in scoli. Sa invatam ce inseamna o persoana in individualitatea sa, profund conectata in primul rand cu Sinele si apoi cu ceilalti ramane un deziderat pentru care merita sa faci orice sta in puterile tale sa-l atingi.

Daca te regasesti in cele scrise de mine pana aici in vreun fel, te invit sa-mi raspunzi in comentarii.

Voi primi cu bucurie si deschidere tot ce-mi oferi.

Intre timp, AI GRIJA DE TINE!

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. Bularda marina Cristina spune:

    Buna ziua!!!
    Ca de fiecare data ,articolul se potriveste starii in care sunt.
    Pot spune doar….MULTUMESC!!!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s