
Sunt Oana Țogan, mamă, soție și psiholog acreditat de Colegiul Psihologilor din România în specialitățile psihologie clinică și psihologie aplicată în domeniul securității naționale, Master în Psihologie Clinică și Psihoterapie la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași, Master NLP, Life and Business coach, trainer și autor..
În general o viață normală, nu înseamnă o viață lipsită de probleme. O viață normală ESTE o viață cu probleme.
Când am citit prima dată această afirmație, am fost un pic descumpănită. Părea că tot ceea ce îmi construisem ca deziderat, propria vindecare, în mulți ani de formări și terapie, era pe cale să se prăbușească. Schimbarea vechilor tipare de gândire și a mecanismelor ce stau la baza acestora sunt ingrediente ale procesului transformațional.
De-a lungul existenței noastre, întâlnim diverse provocări pe care le găsim problematice. Viața cotidiană presupune realizare de task-uri de rezolvat de la cele mai simple precum cumpăratul pâinii, până la cele mai complexe cum ar fi cele de tip managerial sau administrativ-economice, dar și de a face față pierderilor, doliului, despărțirilor, bolii.
Acum că am stabilit că e ok să avem probleme, nu ne rămâne decât să găsim cele mai bune metode, căi de gestionare și rezolvare a lor prin stabilirea unor priorități, găsirea resurselor, delegare de responsabilității etc.
Am urmat o formare în cadrul Asociației de Psihoterapie Integrativă și Psihologie Clinică (APIPC), cu stagii clinice în Institutul de Psihiatrie Socola, Spitalul Militar Iași, Institutul Regional de Oncologie Iași. În prezent îmi desfășor activitatea în cadrul Cabinetului Individual de Psihologie – Oana Togan.





Călătoria pentru pregătirea profesională a continuat cu MASTER NLP – psihoterapeut la European Association of Neuro-Linguistic Programming și coaching la Evolution Coaching System. Sub îndrumarea indirectă a lui Andy Szekely la Elite School am studiat persuasiunea. Sunt practician ThetaHealing și speaker motivațional.
Activitatea de voluntariat rămâne o bornă principală în viața mea, astfe cu mare drag și suflet am pus bazele formării ONG-ului Centrul Local de Cercetaşi „Crinii” Pașcani, afiliat la Organizația Națională Cercetașii României și am participat în cadrul Asociației Conventus Mirabillis ca psiholog voluntar, în cadrul grupului de suport pentru părinții cu copii bolnavi de cancer la Spitalul „Sfânta Maria” Iași – Secția Oncologie. Mai multe activități din această sferă, la secțiunea „Voluntariat”.
Am urmat toate aceste pregătiri din dorința lăuntrică de cunoaștere și o și mai mare nevoie de autocunoaștere. Iar astazi, toate aceste informații și experiențe ți le pun la dispoziție.
Experiența în lucrul cu oamenii, de aproximativ 30 de ani, a început cu activitatea în sfera medicală, la patul bolnavului (timp de 20 de ani), ulterior am activat ca Life & business coach în lucrul cu clienți 1-1, apoi și ca psiholog și psihoterapeut.
Pe parcursul pregătirii profesionale am acumulat numeroase metode și tehnici care m-au ajutat să identific principalele motive pentru care omul solicită cel mai adesea ajutor psihoterapeutic și de coaching după cum urmează:
- Deteriorarea relației de cuplu
- Relații dificile cu copii
- Unele persoane se simt singure, nu au un partener și sunt în căutarea unei relații stabile
- Multe persoane atât în perioada de pandemie cât și în postpandemie suferă de anxietate și depresie iar unele ocazional de psihoze.
- Altele se simt izolate în cadrul grupurilor și comunităților, a organizațiilor din care fac parte.
- Persoane ce se luptă cu simptome fizice, dependente.
- Persoane ce suferă de boli cronice și cancer.
- Conflicte la locul de munca ce nu pot fi gestionate individual.
Problemele vieții, „tulburările” sau chiar „bolile” se manifestă adesea în contextul relațiilor interumane conflictuale, găsindu-și expresia și în suferința de ordin psihic și fizic. Atunci când persoana simte că nu-și poate gestiona emoțiile apar o serie de probleme cum ar fi scăderea randamentului celui în cauză până la propria îndoială asupra capacității de redresare a situației sau a reconfirmării faptului că „este capabil”.