Despre mine

Psiholog cu drept de liberă practică acreditat de Colegiul Psihologilor din România în specialitățile psihologie clinică și psihologie aplicată în domeniul securității naționale.

Masterand în psihologie clinică și psihoterapie la Universitatea ”Al. I. Cuza” Iași.

Formare in cadrul Asociației de Psihoterapie Integrativă și Psihologie Clinică (APIPC)

Stagii clinice în Institutul de Psihiatrie Socola, Spitalul Militar Iași, Institutul Regional de Oncologie Iași

Psiholog voluntar la Asociația Conventus Mirabilis

Life and Business Coach la Terapie de echilibru

MASTER NLP – psihoterapeut la European Association of Neuro-Linguistic Programming

Participant la numeroase traininguri, stagii și tabere de formare pe relații de cuplu și familie.

Owner and Founder la Terapie de echilibru și Cine ești tu, femeie?

Owner and Writer la www.oanatogan.com

Initiator si fondator la ONG Centrul Local de Cercetaşi „Crinii” Pașcani, afiliat la Organizația Națională Cercetașii României.

Practician ThetaHealing

Speaker motivațional.

Absolventă Psihologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

A studiat Master European Studies la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

A studiat Faculty of Economics and Business Administration (Bachelor Degree) la Universitatea Alexandru Ioan Cuza

A studiat Coaching la Evolution Coaching System

A studiat Persuasion Elite la Elite School by Andy Szekely


Sunt mamă, psiholog, life & bussines coach, soție, scriitor, master în programare Neurolingvistică EANLP, masterand în Psihologie clinică și psihoterapie, Practician thetahealing advanced DNA, mentor și cercetaș, inițiator și fondator al Centrului local „Crinii Pașcani” șefa centrului timp de 3 ani, membru al Organizației Naționale Cercetașii României, pentru copii și tineret, organizație ce astăzi are la Pașcani peste 150 membri 28 lideri adulți și de curând sămânța cercetășiei a încolțit și s-a mai înființat un centru, „Acvila” pe lângă mănăstirea Cavanis.

Din luna martie 2020 sunt psiholog voluntar în cadrul unui grup de suport al părinților cu copii bolnavi de cancer, pe secția Oncologie a Spitalului de copii Sfânta Maria din Iași ca voluntar în Asociația Conventus Mirabillis.

Formări: Am lucrat ca asistent medical la patul bolnavului timp de 20 ani (până la 1. 01. 2010, ulterior am rămas doar antreprenor în propria firmă) și în paralel am studiat:

 • Facultate de economie
 • Master Studii Europene
 • Din anul 2016-2019 Facultate de Psihologie, AL. i. Cuza Iași
 • Formare 2 ani în Programare neurolingvistică Practitioner + Master  NLP
 • Școala de coaching.
 • Modul Formare în hipnoză eriksoniană.
 • Modul Formare Psihologie feminina și relații de cuplu.
 • Modul formare traumatologie.
 • Formare Psihoterapie integrativa în curs.
 • Modul logopedie.

Am urmat toate aceste formări dintr-o dorință lăuntrică de cunoaștere și o și mai mare nevoie de autocunoaștere.

Experiența în lucrul cu oamenii, după cea din sfera medicală, a venit în lucrul cu clienți 1-1 ca și life & bussines coach și master NLP.

Numeroasele metode și tehnici acumulate de-a lungul timpului și ca urmare a sutelor de ore de consiliere, de lucru cu clienții, ce vin acum ca și psiholog clinician si psihoterapeut, m-au ajutat să identific principalele motive pentru care omul solicită cel mai adesea ajutor psihoterapeutic și de coaching după cum urmează:

 • Deteriorarea relației de cuplu
 • Relații dificile cu copii
 • Unele persoane se simt singure, nu au un partener și sunt în căutarea unei relații stabile
 • Multe persoane atât în perioada de pandemie cât și în postpandemie suferă de anxietate și depresie iar unele ocazional de psihoze.
 • Altele se simt izolate în cadrul grupurilor și comunităților, a organizațiilor din care fac parte.
 • Persoane ce se luptă cu simptome fizice, dependente.
 • Persoane ce suferă de boli cronice și cancer.
 • Conflicte la locul de munca ce nu pot fi gestionate individual.

  Problemele psihice, „tulburările” sau chiar „bolile” se manifestă adesea în contextul relațiilor interumane conflictuale, găsindu-și expresia și în suferința de ordin psihic și fizic. Atunci când singur simte că nu-și poate gestiona emoțiile și apar o serie de probleme.

În general o viață normală, nu înseamnă o viață lipsită de probleme. O viață normală ESTE o viață cu probleme. Când am citit prima dată această afirmație, am fost un pic descumpănită. Părea că tot ceea ce îmi construisem ca deziderat, propria vindecare, în mulți ani de formări și terapie, era pe cale să se prăbușească.  De fapt rodul psihoterapiei nu este vindecarea (o iluzie altfel, spune destul de dur Yrvin Yalom) ci schimbarea sau creșterea sunt ingrediente ale procesului transformațional. Aici ne preocupă factorii terapeutici de schimbare a mecanismelor, tiparelor de gândire și nu „factorii curativi” ca în medicină.

De obicei probleme nu avem decât în viața intrauterină, de mică copilărie când dependența de mamă e specifică chiar și fiecărei specii de mamifer, sau când am murit. Altcumva, toți avem probleme. Viața cotidiană presupune realizare de task-uri de rezolvat de la cele ca și cumpăratul pâinii până la multe alte activități compexe.

Acum că am stabilit că e ok să avem probleme, nu ne rămâne decât să găsim cele mai bune metode, căi de gestionare și rezolvare a lor prin stabilirea unor priorități, găsirea resurselor, delegare de responsabilității etc.

Uneori iureșul atâtor probleme de rezolvat însă și o gestionare precară a celor amintite mai sus duc la scăderea randamentului celui în cauză până la propria îndoială asupra capacității de redresare a situației sau a reconfirmării faptului că „suntem capabili”.


Interviuri:

 Cu infinită recunoștință pentru însoțire, aici, pentru tine, Oana Țogan.